A grillezés, a Bocuse d'Or, a gímszarvas és a magyarok
Grill-sztereotípiák divatja – és múlása
A grillezésről legtöbbünknek egy többnyire családi- vagy baráti körben tartandó, önfeledt szabadtéri banzáj jut eszünkbe, ahol a közösségi élmény mellett szinte másodlagos az ételkészítés mikéntje. Ugyanis, a készülő finomságok egy része tűzbe esett falatként végzi, másik jelentős része pedig roppanós, félig nyers "finomság" marad, mindemellett pedig sokkal markánsabb szerephez jut a hangos, alkoholfogyasztással (is) kísért eszmecsere.
Efelett a meggyőződés felett szerencsére mára lassan eljár az idő, és a grillezők a grillezett ételt szeretik nagy hévvel és megelégedettséggel el is fogyasztani. Mivel számos prémium kategóriás grillezési megoldás is elterjedtté és elérhetővé vált a hétköznapi ember számára is.
A komoly készülékek komoly beállítási lehetőségei megoldották a grillkészülékek pontos hőmérséklet-szabályozását is.
A végeláthatatlan kínálatban mindenki találhat kedvére valót. Sőt, egy esetleges grill-lakoma hangulatán mit sem változtat az, ha nem nyílt lángon készülő finomságok, hanem adott esetben a kényelem, a gyorsaság és praktikusság oltárán feláldozván magunkat, elektromos grillen készül a fejedelmi ételsor.
Grillezési lehetőségek tárháza
A grillezett étkek készülhetnek különféle sütési módokkal, előzetes pácolással, sózással, vagy anélkül, együtt készítve vagy külön-külön, közvetve és közvetlenül, grill lapon, grillrácson, vagy akár nyárson, de a grill-hatást tovább fokozhatjuk, további füstösséget (is) kölcsönözhetünk nekik faforgács hozzáadásával vagy falapon való sütéssel.
Mivel a grillezéshez használt technikák és a felhasználásra kerülő alapanyagok kombinációja végtelen, nem meglepő, hogy a grill-technika megjelent és folyamatos népszerűségnek örvend a világ jobb éttermeiben, bisztróiban is. Sőt, találhatunk már szép számmal kimondottan grillező vagy raclettező helyeket, ahol minden vendégek számára fenntartott asztal rendelkezik saját, beépített grill- vagy raclette készülékkel, ahol kedvenc falatjainkat magunk készíthetjük el.
A Bocuse d'Or és a magyarok
„Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere, Sürgő csoport, száz szolga hord, Hogy nézni is tereh" derengenek fel emlékezetünkben Arany János Walesi bárdokból jól ismert szavai az idei, Budapesten megrendezésre került Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének ételkölteményei, alapanyagai és hangulatos forgataga láttán. A tudásukat nemzetközi próbatétel elé állító – talán mondhatjuk így – ételművészek hagyományosan magyar, de előkelő és szezonális alapanyagokból dolgozhattak. Azonban ezeket a legmodernebb konyhatechnikai eljárásokkal, leggondosabb odafigyeléssel alkották meg – és nem ritka az sem, hogy hónapokig, sőt akár évekig egy konkrét tányér tökéletesítésén dolgoztak, ahhoz hogy itt megfelelő teljesítményt nyújthassanak.
Minden versenyzőnek kétféle ételt kellett készítenie, az egyiket dunai kecsegéből és kaviárjából, a másikat pedig gímszarvasborjúból.
A magyar Bocuse d'Or csapat és Széll Tamás - jelentős előnnyel a mezőny élén - megnyerte a szakácsversenyt. A halas tál szép, átgondolt kompozíciót alkotott, és összetett ízekkel dolgozott, de mondhatni belesimult a mezőny többi, varázslatos haltáljának sokaságába. A gímszarvasborjú viszont grillezve készült, és a grillezés hangulata, a faszénparázs és füstje megjelent a tálaláskor, ami lenyűgöző, magasan kiemelkedő látványt nyújtott. Az effajta, ételkészítési eljárásra vonatkozó önreflexív utalás tálaláskor való megjelenítése az egyike lehet azon bravúros kulináris eljárásoknak, melyek a szakácsversenyt életre hívták. Lévén a verseny célja a gasztronómiai összefüggések, kapcsolatok feltárása, az ízlés fejlesztése, valamint a gasztronómiai összefüggések csiszolása.
Új legenda születik
Hatalmas eredmény, hogy egy olyan, viszonylag kevés Bocus d'Or tapasztalattal rendelkező ország, mint hazánk, ilyen fölényes győzelemmel kvalifikálhatta magát a 2017 januárjában, Lyon-ban tartandó döntőre. Ahogy mondáink szerint a csodaszarvas vezette népünket az őshazába, úgy a gímszarvasborjú vezette Széll Tamást és a magyar csapatot – vagy Széll Tamás és a magyar csapat a gímszarvasborjút? – az európai döntő élére. A szép eredménynek köszönhetően egyszer csak felkerültünk a világ gasztronómiai térképére, és büszkén mondhatjuk, hogy a grillezésnek (is) köszönhetően Európa bajnokok lettünk!
Grillezne, és van kivel, de nincs mivel? Nézze meg kínálatunkat!
Steba G80/31C4
BBQ és grillsütő, pezsgő metál színben
Motoros forgónyárs
Felső grillrács
Öntisztító bevonat
120 perces időzítő
1800W teljesítmény
Steba VG500
Prémium elektromos grillsütő
Öntöttvas grill-lap
Dupla termosztát
Extra nagy méret
Low-fat technológia
Max. 300°C
Steba PG4.3
Kontakt grill
Megfordítható, alumíniumöntvény,
Svájci ILAG bevonatos
Tapadásmentes grill lapok
Szétnyitható grill sütő felület
Max. 250°C
2000W