Szuvidolás – nem csak vadászoknak
"Vadat és halat, s mi jó falat. Szem-szájnak ingere” - Szólt a Walesi bárdokban, mely biztosan az Ön számára sem ismeretlen. A vadász szezonban jól jöhet egy Sous Vide készülék, egy Steba vákuumozóval, eláruljuk miért használjon vadhúsok feldolgozásához Steba Sous Vide-t. Nem találkozott még a Sous Vide főzés módszerével? Eláruljuk az előnyeit! Mindemellett pedig bemutatjuk a Steba újdonsága elsőként a Bonairshopban, látta már új Sous Vide termékünket?
Mi az a szuvidolás?
Ez egy francia eredetű kifejezés, jelentése: vákuum alatt. A szuvidolás fogalmáról bővebben Mi is az a szuvidolás c. cikkünkben írtunk, legújabb szuvidolás eszközünket nemrég ebben a szuvidolás témájú cikkben mutattuk be Önnek. A gyakorlatban pedig egy korszerű, tudományos alapokon nyugvó konyhatechnikai eljárás. Lényege, hogy az ételt (vákuumfóliában) viszonylag alacsony, de nagyon pontosan beállított, egyenletes hőmérsékleten hosszú ideig (alapanyagtól függően akár több óráig) hőkezeljük.
Ez elsőre talán nem hangzik túl jól, de érdemes tovább olvasni, sok előnye van a hagyományos eljárásokhoz képest!
Miért jó a szuvidolás?
- A hús omlós lesz, puha, de nem szárad ki. Ez különösen akkor könnyíti meg a dolgunkat, ha sovány húsok készülnek, mint például a csirkemell vagy a különféle vadhúsok.
- Minden háziasszony tudja, hogy a jó húslevest lassú tűzön, épp csak gyöngyözve, sokáig érdemes főzni a tökéletes eredményhez. Ez más ételeknél is így van: a szuvidolás kiemeli az ételek természetes ízét, így sokkal kevesebb fűszerezéssel is intenzívebb ízű ételeket kapunk.
- A baktériumok és vírusok elpusztulnak, viszont sokkal több vitamin marad épen, mint ha magasabb hőmérsékleten készülne az étel.
- Nincs szükség zsiradékra az ételkészítéshez, ezért fogyókúrázóknak is ideális.
- Pontosan azt kapja, amit vár: az étel biztosan nem marad nyers és nem ég oda.
- Energiatakarékos. Éttermek esetében például a sous vide technológiára való átállással az energiaköltségek fele megspórolható, de az otthoni készülékek is kifejezetten gazdaságosnak mondhatók.
Egyszerűsítve: íme, ábra a szuvidolás előnyeiről!
Újdonság a sous vide készülékek között: a Steba SV50 Sous Vide rúd
A szuvidolásnak van két kétségtelen hátránya is: az egyik, hogy az ételkészítés nem egy pár perces művelet, ezért némi előre tervezést igényel. A másik pedig a szuvidoló medencék nagy mérete – volt. Utóbbi problémára jelent megoldást a Steba új készüléke, a kicsi, könnyű, praktikus Sous Vide rúd.
Az eszközt bármelyik meglévő, jól szigetelő edényével használhatja, a pontos szabályozásnak köszönhetően az eredmény tökéletes lesz. Ha pedig elkészült, akár egy lakótelepi konyha kisebb fiókjában is kényelmesen elfér, a következő használatig nem lesz sem szem előtt, sem útban.
Szuvidolás a gyakorlatban - receptek
Ismerje meg a Bonairshop szuvidolás eljárással készült, kipróbált receptjeit:
Kinek ajánljuk?
- Akinek kevés a hely a konyhájában, de szereti a finom és egészséges ételeket.
- Azoknak, akik minőségi, tartós és korszerű eszközöket szeretnek vásárolni.
- Akik nem szeretnek regényhosszúságú használati utasításokat böngészni – ezt a készüléket nagyon egyszerű használni.
- Kedveli a húsokat, de utálja, ha kiszáradnak? A szuvidolás különösen vad- és szárnyas- és halhúshoz ajánlott, az eredmény omlós, ízes és szaftos lesz.
Ismerkedjen meg vele alaposabban, nézze meg a Bonair Shopban!
Nézze meg élőben!
A Bonair 2016. október 20-án élő bemutatót tart a STEBA SV50 működéséről bemutatótermében. A részvétel díj-, és kötelezettségmentes - finom falatokkal, trendi főzési eszközökkel várjuk 15 órától!
Steba SV2
Sous Vide
0,5°C pontosság
Keringető szivattyú
Digitális kijelző
Szuvidolás
Steba SV50
Sous Vide rúd
Inox ház
Keringető szivattyú
0,5°C pontosság
Könnyen hordozható
Szuvidolás