A legegyszerűbb tartósítási mód, az aszalás
Az egyik legősibb és legegyszerűbb tartósítási mód, ha megaszaljuk a gyümölcsöt, melynek során a lehető legkisebbre csökkentjük a víztartalmát, így a baktériumok szaporodása csökken, vagyis nem romlik meg. Viszont a vitamin- és ásványianyag-tartalom nagyrészt megmarad a gyümölcsben.
Mit érdemes aszalni?
Az aszalásnál is érvényes, hogy mindig egészséges, érett gyümölcsöt használjunk, és alaposan mossuk - tisztítsuk meg, mielőtt szárítani kezdenénk.
A legjobban a szilvát, meggyet, a sárgabarackot, a fügét, az almát és a körtét aszalhatjuk. Előtte ajánlott eltávolítani a magházukat, a nagyobbakat feldarabolni, szeletelni. A magozás kérdésében megoszlanak a vélemények, de a tapasztaltabbak azt tanácsolják, aszalás közben magozzuk ki a cseresznyét, meggyet, szilvát, amikor már annyira összeesett a gyümölcs, hogy kitapintható a magja, de még nem száradt ki teljesen. A szilva aszalásához, egy jó tanács, érdemes 1-2 százalékos szódabikarbónás oldatba mártani, mert akkor eltűnik a száradást akadályozó viaszréteg.
Természetesen aszalás segítségével mennyei fűszereket, rágcsálni valókat készíthetünk zöldségekből is, például az aszalt paradicsom kifejezetten pikáns, enyhén csípős fűszerré válik. Az aszalt paprikát könnyű tárolni, megtartja finom ízét. Ismerünk olyat, aki sárgarépát aszal és azt chipsként "rágcsálja".
Aszalás - hogyan?
Az aszalás történhet napon, sütőben vagy elektromos aszalógépben is, attól függően, ki hogy tudja megoldani. Ha van lehetőségünk a napon aszalni, akkor talán a legegyszerűbb módszer, ha egy fakeretre kifeszített szúnyoghálóra helyezzük a gyümölcsöket, így rendesen tudnak szellőzni. Ne tegyük ki közvetlenül a tűző napra, meleg, jól szellőző pormentes helyet válasszunk, és gézzel vagy tüllel takarjuk le a rovarok miatt. Mindennap forgassuk át a gyümölcsöket, éjszakára pedig vigyük zárt helyre, mert nem tesz jót neki a hajnali pára. Csak akkor kezdjünk neki, ha folyamatos meleget ígérnek, mert több napot is igénybe vehet.
Sütőben is lehet aszalni, de mivel eléggé idő igényes, ráadásul bizonyos típusoknál csak nyitott ajtó mellett végezhető a szellőzés miatt, sokszor olcsóbb megoldás, ha veszünk egy aszalógépet. Aszalógép használatakor a használati utasítás szerint járjunk el. A Steba ED 5 aszalógép öt emeletes aszalótálcáira könnyedén elteríthetjük a gyümölcs darabokat, ha pedig nagyobb adagot szeretnénk aszalni, akkor az ED 5 aszalógépet bővítheti plusz tálcákkal. A Steba ED 5 digitális hőfok szabályozójával könnyebben tudjuk mérsékelni a hőt, könnyebb dolgunk lesz, mint a fenti módszerekkel.
Aszalás után - Aszalványok tárolása
Az aszalvány akkor megfelelő, ha a gyümölcs még rugalmas, hajlítható, de amikor összenyomjuk, nem ki belőle lé. A tároláshoz mindenképp hűvös, szellős helyet válasszunk, hogy ne penészedjen be a gyümölcs. Tehetjük vászon- vagy tüllzacskóba, légmenetesen záródó üvegbe egyaránt.
Aszalás házilag
Érdekli a Steba ED 5 aszalógép? Ha igen, nálunk kapható
Steba ED5
Aszalógép - digitális
Zöldség szárítás
Nyerskonyhai ételkészítés
Digitális termosztát
Automata 1-36 órás időzítő
5 aszaló tálcával
Bővíthető plusz tálcákkal
Steba ED6
Digitális aszaló
fűszer és gyógynövények
szárítására, tartósítására,
Hőmérsékletszabályzás,
Elektronikus időzítő,
6 db nemesacél tálca
800 Wattos teljesítmény
Nyerskonyhához