A szőlő mint gyógynövény
Megoszlanak a vélemények, hogy melyik fajta szőlő a jó szőlő, melyiket együk. Mi azt javasoljuk, hogy elsődlegesen arra ügyeljen, hogy olyan szőlőt egyen, ami Éppen aktuálisan érő fajta, s vegyszermentes.
Tudjuk, hogy a szőlőtermés akkor marad meg, ha permetezzük, azonban vannak olyan szőlőfajták, amik természetes anyagokkal permetezve, vegyszermentesen is megélnek. Néhány gazdának sikerül termést elérnie permetezés nélkül is. Akár saját maga is termeszthet szőlőt a kertjében. A saját termés a legkedvesebb.
Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánaérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha édesebbet szeretne, válassza a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabad gyökök elleni harcban.
Tápértéke:
A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.
Gyógyhatása:
A rák elleni küzdelemben széleskörűen használják. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Fitoösztrogént is tartalmaz.
Hormonterápia:
Hormonterápiában akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.
Herpesz:
A hagyományos gyógyászatban nincs igazán gyógyszer a herpesz ellen. Azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek az immunrendszer gyengülésével hirtelen támadnak. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színű. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás. A szőlő olyan anyagot tartalmaz, amely működés képtelenné teszi a vírusokat. A szőlőlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.
Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. Néhány hét szőlőlé fogyasztás enyhíthet a fáradtság érzetén.
Koleszterin csökkentő:
Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri betegségekre.
Szőlőmag:
Az egyik legnagyobb felfedezés volt az előző 2 évtizedben, amikor a Kentucky Egyetemen egy szőlőmagból készített kivonat következtében, laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek elkezdték önmagukat elpusztítani. A további kutatási tapasztalatok kimutatták, hogy a szőlőmag kivonat "bevetése" utáni 24 órán belül, a rákos sejtek 76 %-a elpusztult.
Jóllehet a szőlőmag kivonat rengeteg laboratóriumi sejttenyészeten, többek között mell, bőr, tüdő, vastagbél, gyomor és prosztata daganatok esetében is bizonyította aktivitását, a jelenség pontos okait a kutatók még nem tudták megállapítani.
A szőlőmag kivonat antioxidáns hatású összetevői a polifenolok, a szervezetben végbemenő káros oxidatív folyamatok gátlásához járulnak hozzá. A környezetünkből érkező káros ingerek és anyagok, mint a szennyezett víz és levegő, a tartósítószerek, a stressz vagy a pollen, a szervezetben szabadgyököket termel, melyek az egészséges sejteket károsítják.
A szőlőmag kivonata az E-vitaminnál 20-szor erősebbnek bizonyult, amikor a vas és az oxidatív szennyezések semlegesítését tesztelték. A szőlőmagban lévő polifenolos komponensek a sejtek védelmét a szabadgyökök által előidézett károsító hatásokkal szemben megvédik.
Szőlőmag olaj
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.
Tulajdonságok, jellemzők, hatások:
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a "jó" HDL és csökkenti a "rossz" LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását.
Hatékony kozmetikai szer: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.
Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják. Külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható.
Fogyasszon sok szőlőt, védje egészségét!