Adi Matzek - Interjú a kétszeres grill világbajnokkal
A hentesnek tanult Adi Matzek 1998-ban fedezte fel szenvedélyét a grillezés iránt, majd megalapította a „Waldviertel Hornochsen” grill csapatot és 2013-ban az első grill- és barbecue iskolát Ausztriában. 2005 hozta el számára a kétszeres grill világbajnoki címet, hal és marha kategóriában. Ausztriában publikált interjúját magyar nyelvre fordítottuk Önnek, hogy a grill tippjeit Ön is hasznosíthassa.
Egy sztéket egy éjszakán át olajba kell bepácolni. A csirkével vagy a pulykával is ezt kellene tennünk?
Adi Matzek: Nem szükséges. A csirke vagy a pulykahúsnak omlós, finom izomrostja van és frissen a grillre téve lehet fűszerezni.
És mi a helyzet a hallal? Mire kell ügyelnünk?
Adi Matzek: A sztékhalat ,mint a tonhal vagy a vajhal, direkt grillezzük forrón és gyorsan. Úgy kell kezelni, mint a húsokat, üvegesnek kell lennie, azonban ne süssük túl. Az egész halat bőröstül indirekt módon közepes hőmérsékleten kb. 180 -200 °C-on kell meggrillezni.
Milyen zöldségfélék alkalmasak grillezésre?
Adi Matzek: Minden ropogós zöldségtípus jó, ami nyersen is fogyasztható, mint például a paprika, cukkini, gomba vagy paradicsom. Remek kiegészítés lehet, ha a zöldségeket a grillen közepes hőmérsékleten megsütjük.
Hogy kell a zöldségeket a grillhez jól előkészíteni?
Adi Matzek: A legjobb, ha már előre durvára feldaraboljuk a zöldségeket, és kevés olajjal, sóval, borssal és fűszernövényekkel fűszerezzük, a grillezésig egy zöldséges csészébe helyezzük, melyen lyukak is vannak. Persze ne grillezzük túl sokáig. A zöldségnek ropogósnak kell maradnia.
Milyen szószok passzolnak a legjobban a grillaromákhoz?
Adi Matzek: A legjobban a mustár-alapú szószok passzolnak és természetesen a klasszikus BBQ-szószok, amik paradicsom alapúak. A tejfölalapú szószok semlegesítő szószként érvényesülnek.
És a saláták?
Adi Matzek: A salátának ugyancsak ropogósnak, frissnek kell lennie, a legjobb balzsamecettel és jófajta olajjal elkészíteni. Ezzel jól kiegészíthetjük a grill ételeinket.
A halgrillrács az egész halat a formában tartja, és egy szilikonecsettel tökéletesen be lehet kenni némi olajjal, vagy marináddal (savanyú, sós húsöntet) miközben grillezzük a húsokkal zöldségekkel.
Grillételek
Egy igazi steak 2 és 4 cm közötti vastagságú szelet és felakasztva szépen márványos. A klasszikus steak sült szűzpecsenyéből van, a kerek felsálból készült steak ízletes, a rostélyos lédús, pikáns, és több a zsíros része. A Teres Major steak egy lapos hús filé, a lágyék steak a császárszalonnából készül. A Flat Iron steak -hátszín- a marha elülső részéből készül. Célszerű egy napot olajos marinádba – sós fűszeres páclébe – fektetni. A sózást egyébként grillezés előtt, a borsozást pedig utána tegyük meg, különben megég a bors és keserű lesz. Grillmesterként azonban gondoskodni kell más alternatíváról is, mint a pulykasteak, baromfivirsli vagy a hal.
„Mint már említettük, idén is sok zöldséget grillezzünk. Nem csak a vegetáriánusoknak fog ízleni! Különösen alkalmas minden ropogós zöldségféle, ami nyersen is fogyasztható.” -árulta el Matzek.
Ez lehet némi paprika, cukkini vagy gomba. A zöldségeket nagy darabokra vágjuk, és egy lukacsos zöldséges tálban, kevés sós és fűszeres olajban hagyjuk puhulni. Persze ne hagyjuk benne túl sokáig, mert nem szabad, hogy lecsó legyen belőle.
Grill szószok
Ketchup és Mustár legyen a kolbász mellé. Grillezéshez kellenek is az igazán jó szószok. A klasszikus, a BBQ-szósz, ami paradicsom alapú. A szupermarketekben különböző kevert szószok, vagy mustár alapú szószokat is lehet kapni. Mi azonban azt tanácsoljuk, hogy a szószokat magunk keverjük össze. Egy szép tálban szervírozni egy kis kanállal jobban néz ki, és étvágygerjesztőbb.
Steba VG400
Elektromos kerámia grill
Nagy grillfelület (2247 cm2)
Álló és, asztali grill
BBQ grill
Integrált fűtőszál
2200 Watt teljesítmény
Steba PG4.3
Kontakt grill
Megfordítható, alumíniumöntvény,
Svájci ILAG bevonatos
Tapadásmentes grill lapok
Szétnyitható grill sütő felület
Max. 250°C
2000W
Steba FG100
Digitális Low-Fat Grill
Digitális kijelző
30 perces timer
Automatikus melegen tartás
Kivehető grill lapok
Grillezés max. 235°C-ig
2000 W