Csábító ízvilág: Sous Vide
A sous vide ma már egyeltalán nem ismeretlen fogalom. Az 1970-es években a franciák fejlesztették ki ezt az eljárást, hogy a tökéletes libamájat elkészíthessék. Vajon mit tud adni a sous vide technika egy háziasszonynak?
Sous vide - a csodálatos technika
A sous vide szó annyit jelent, hogy vákuum alatt. Az ételek alacsony hőfokon történő előfőzése, párolása. A lassú főzés technikáját már mindenki a nagyszüleitől megtanulhatta. Azonban ez az eljárás még abban jelent egy kis pluszt, hogy mindezt vákuum alatt teszi. A légmentes lezárásnak és az alacsony ám egyenletes hőmérsékletnek köszönhetően az ételek textúrája megmarad és egy kis fűszerezéssel „rásegítve" igazán különleges ízkombinációkat érhetünk el. Kifejezetten a kényes ételek elkészítésre találták ki ezt a főzési technológiát. A sous vide eljárás másik nagy előnye az ízélmény mellett, hogy vákuumban tartva sokáig eltarthatók, s készre sütésük már csak pár percet vesz igénybe.
Szereti, ha megdicsérik a főztjét?
A sous vide eljárásban rejlő lehetőségeket ma már mindenki kipróbálhatja otthonában. Mi kell hozzá? Egy sous vide készülék (lehet szuvid rúd is), vákuumzacskó és egy vákuumfóliázó. S egy nagy adag kreativitás, inspiráció. Ne ijedjen meg, nem kell Michelin-csillagos sztárséfnek lennie! A sous vide technológiában az a jó, hogy nem hibázhat.
Tudja mi történik, ha elfelejti a sous vide készülékből kivenni a húst, zöldséget a beállított idő lejárta után. Semmi! Ha kicsit még ott „csücsül" a hús a sous vide készülékben, nem lesz baja. Viszont gondoljon bele, ha a sütőben hagyja tovább akár pár perccel az ízletes húst, vajon mi lesz vele? Bizony, jobb esetben kiszárad, rosszabb esetben meg ég.
Az elmaradhatatlan fóliázás
A szuvidálás úgy kezdődik, hogy vákuumba zárjuk a friss alapanyagokat. Mindig speciális vákuumfóliát használjon, mert ezekkel érhető el a tökéletes ízhatás. Másrészt ezek nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot. Ha az elkészült ételt nem használja fel azonnal, akkor ebben a zacskóban nyugodtan eltartható hűtőszekrényben kb. 2,5 hétig.
Sous vide tippek
1. Mindig friss alapanyagokat használjon. Vegye meg a húst és szuvidálja még aznap.
2. Használjon mindig friss fűszernövényeket, ne a szárítottat.
3. Szuvidáljon zöldséget, gyümölcsöt is. Mennyei finom almakompótot, almakrémet készíthet, amit akár magában is elfogyaszthat vagy más gyümölcsfélékkel is kombinálhat.
4. A gyümölcsöket és zöldségeket vákuumozás után azonnal tegye be a vízfürdőbe, ne várjon vele, mert elveszítik szép színüket!
5. Bátran használjon fűszereket és kísérletezzen!
6. A csirke sütésére a sous vide eljárás kiváló. A csirkét könnyű kiszárítani a hagyományos sütés során. Ám előfordulhat az is, hogy véres marad a belseje a nem megfelelő sütési eljárás miatt. A szuvidálás során azonban ideális körülmények „várják" a csirkét s az eredmény magáért beszél.
7. A vákuumzacskót soha ne töltse tele, kb. a zacskó ¾-et érdemes kihasználni!
8. Ha a szuvidált ételt azonnal felhasználja, bontsa ki és süsse meg a húst!
9. Ha nem használja fel a sous vide eljárással készült ételt, akkor tegye jeges vízbe. Hagyja ebben a hideg vízben kihűlni.
10. A lehűtött szuvidált étel 2,5 hétig nyugodtan eltartható hűtőszekrényben. Nincs levegő, nincs oxidáció. Ha váratlan vendégek toppannak be, csak vegye elő a szuvidált húst és már készülhet is a különleges „vendégkényeztető fogás".
11. A sous vide eljárással egészséges és ízekben gazdag ételeket tehet az asztalra. Ha egy-két alkalommal időt szán rá, akkor hosszú távon időt spórolhat.
12. Figyeljen, hogy milyen fűszernövényeket használ. Vannak olyanok, melyek jól bírják a hőkezelést: zsálya, rozmaring, kakukkfű, babérlevél. Azonban vannak, melyek nem hőkezelhetők: majoránna, koriander, citromfű, bazsalikom, menta, zöldpetrezselyem. Ez utóbbiakat érdemes a sous vide készülékből történő kivétel után, a pirításkor rátenni az ételre.
13. A gyümölcsöknek szép színt adhat, ha serpenyőben karamellizált vajon átforgatja.
+1 kérdés: A megvásárolt húst fagyasszam le vagy tegyem a sous vide készülékbe?
Inkább szuvidálja! Fagyasztás során jelentősen roncsolódik az élelmiszerek sejtjei. Jobban jár, ha leszuvidálja!
Ha még nem szerzett be sous vide készüléket, talán érdemes elgondolkodnia annak beszerzésén. Ezzel a főzési eljárással egy egészségesebb életmódot biztosíthat magának és családjának. Az étkezés egy örömforrás, nem egyszerűen egy biológiai szükséglet. Fogyasszon ínycsiklandóan finom és egészséges ételeket nap mint nap!