Csábító ízvilág: Sous Vide

A sous vide ma már egyeltalán nem ismeretlen fogalom. Az 1970-es években a franciák fejlesztették ki ezt az eljárást, hogy a tökéletes libamájat elkészíthessék. Vajon mit tud adni a sous vide technika egy háziasszonynak?

Sous vide -  a csodálatos technika

A sous vide szó annyit jelent, hogy vákuum alatt. Az ételek alacsony hőfokon történő előfőzése, párolása. A lassú főzés technikáját már mindenki a nagyszüleitől megtanulhatta. Azonban ez az eljárás még abban jelent egy kis pluszt, hogy mindezt vákuum alatt teszi. A légmentes lezárásnak és az alacsony ám egyenletes hőmérsékletnek köszönhetően az ételek textúrája megmarad és egy kis fűszerezéssel „rásegítve" igazán különleges ízkombinációkat érhetünk el. Kifejezetten a kényes ételek elkészítésre találták ki ezt a főzési technológiát. A sous vide eljárás másik nagy előnye az ízélmény mellett, hogy vákuumban tartva sokáig eltarthatók, s készre sütésük már csak pár percet vesz igénybe.

Szereti, ha megdicsérik a főztjét?

cimlaphatlapeselyes-620.jpg

A sous vide eljárásban rejlő lehetőségeket ma már mindenki kipróbálhatja otthonában. Mi kell hozzá? Egy sous vide készülék (lehet szuvid rúd is), vákuumzacskó és egy vákuumfóliázó. S egy nagy adag kreativitás, inspiráció. Ne ijedjen meg, nem kell Michelin-csillagos sztárséfnek lennie! A sous vide technológiában az a jó, hogy nem hibázhat.
Tudja mi történik, ha elfelejti a sous vide készülékből kivenni a húst, zöldséget a beállított idő lejárta után. Semmi! Ha kicsit még ott „csücsül" a hús a sous vide készülékben, nem lesz baja. Viszont gondoljon bele, ha a sütőben hagyja tovább akár pár perccel az ízletes húst, vajon mi lesz vele? Bizony, jobb esetben kiszárad, rosszabb esetben meg ég.

Az elmaradhatatlan fóliázás

A szuvidálás úgy kezdődik, hogy vákuumba zárjuk a friss alapanyagokat. Mindig speciális vákuumfóliát használjon, mert ezekkel érhető el a tökéletes ízhatás. Másrészt ezek nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot. Ha az elkészült ételt nem használja fel azonnal, akkor ebben a zacskóban nyugodtan eltartható hűtőszekrényben kb. 2,5 hétig.

 

Sous vide tippek


1. Mindig friss alapanyagokat használjon. Vegye meg a húst és szuvidálja még aznap.
2. Használjon mindig friss fűszernövényeket, ne a szárítottat.
3. Szuvidáljon zöldséget, gyümölcsöt is. Mennyei finom almakompótot, almakrémet készíthet, amit akár magában is elfogyaszthat vagy más gyümölcsfélékkel is kombinálhat.
4. A gyümölcsöket és zöldségeket vákuumozás után azonnal tegye be a vízfürdőbe, ne várjon vele, mert elveszítik szép színüket!
5. Bátran használjon fűszereket és kísérletezzen!
6. A csirke sütésére a sous vide eljárás kiváló. A csirkét könnyű kiszárítani a hagyományos sütés során. Ám előfordulhat az is, hogy véres marad a belseje a nem megfelelő sütési eljárás miatt. A szuvidálás során azonban ideális körülmények „várják" a csirkét s az eredmény magáért beszél.
7. A vákuumzacskót soha ne töltse tele, kb. a zacskó ¾-et érdemes kihasználni!
8. Ha a szuvidált ételt azonnal felhasználja, bontsa ki és süsse meg a húst!
9. Ha nem használja fel a sous vide eljárással készült ételt, akkor tegye jeges vízbe. Hagyja ebben a hideg vízben kihűlni.
10. A lehűtött szuvidált étel 2,5 hétig nyugodtan eltartható hűtőszekrényben. Nincs levegő, nincs oxidáció. Ha váratlan vendégek toppannak be, csak vegye elő a szuvidált húst és már készülhet is a különleges „vendégkényeztető fogás".
11. A sous vide eljárással egészséges és ízekben gazdag ételeket tehet az asztalra. Ha egy-két alkalommal időt szán rá, akkor hosszú távon időt spórolhat.
12. Figyeljen, hogy milyen fűszernövényeket használ. Vannak olyanok, melyek jól bírják a hőkezelést: zsálya, rozmaring, kakukkfű, babérlevél. Azonban vannak, melyek nem hőkezelhetők: majoránna, koriander, citromfű, bazsalikom, menta, zöldpetrezselyem. Ez utóbbiakat érdemes a sous vide készülékből történő kivétel után, a pirításkor rátenni az ételre.
13. A gyümölcsöknek szép színt adhat, ha serpenyőben karamellizált vajon átforgatja.


+1 kérdés: A megvásárolt húst fagyasszam le vagy tegyem a sous vide készülékbe?
Inkább szuvidálja! Fagyasztás során jelentősen roncsolódik az élelmiszerek sejtjei. Jobban jár, ha leszuvidálja!

Ha még nem szerzett be sous vide készüléket, talán érdemes elgondolkodnia annak beszerzésén. Ezzel a főzési eljárással egy egészségesebb életmódot biztosíthat magának és családjának. Az étkezés egy örömforrás, nem egyszerűen egy biológiai szükséglet. Fogyasszon ínycsiklandóan finom és egészséges ételeket nap mint nap!



Steba SV100

Sous Vide Professional

Profi Sous Vide
0,1C pontosság
Vízkeringetővel
Hordozható
Digitális szabályzás
Ár:
99 990 Ft
részletek

Steba SV2

Sous Vide

10 literes űrtartalom
0,5°C pontosság
Keringető szivattyú
Digitális kijelző
Szuvidolás
Ár:
64 990 Ft
részletek
 

 Személyes átvétel A kiválasztott terméket bemutatótermünkben munkanapokon 9-17 óráig átveheti.
Bemutatótermünkben a teljes választékunk megtekinthető és megvásárolható.
Rendelését a helyszínen még módosíthatja vagy kiegészítheti

 Házhozszállítás A megrendelést követően Munkatársunk telefonon felveszi Önnel a kapcsolatot a pontos szállítás nap egyeztetése végett.
Magyarország egész területén házhoz szállítjuk Önnek a megrendelt terméket.

A kiszállítást a GLS futárszolgálat munkanapokon 8-17 óráig végzi, előzetes telefonos egyeztetés nélkül.

Kérjük, olyan címet adjon meg a szállítási adatoknál, ahol napközben Ön vagy meghatalmazottja (pl. ismerős, rokon, munkahely) át tudja venni a küldeményt.

Budapesten lehetőség van konkrét Időpontra szállítást kérni: egy tetszőleges két órás idő intervallumot adhat meg 8 és 17óra között!! pl: 8-10 vagy 13-16ig.

A szolgáltatás díja: + 3800Ft

A Karácsonyt megelőző időszakban a futárok leterheltsége miatt ezt a szolgáltatás nem tudjuk garantálni.

Szállítás határidő: a megrendeléstől számított 3 munkanapon belül.

Amennyiben a kiszállítással kapcsolatosan speciális igényei vannak (átvétel helye, átvevő személye, átvétel ideje), kérjük azt a megrendelésében a megjegyzés rovatban jelezze!

 KP fizetés Ha személyesen szeretné átvenni a megrendelt terméket bemutatótermünkben, ott fizethet készpénzzel.
Ha otthonában szeretne fizetni, akkor válassza a házhozszállítást és az utánvétes fizetést.
Ekkor a futárnak kell fizetni a csomag átvételekor.

 Bankkártyás fizetés Ön kényelmesen fizethet Bankkártyával. A fizetési tranzakció a CIB Bank biztonságos oldalán történik. A megrendelés beérkezését követően (munkanapokon 9-17-óra között) kollégánk telefonon visszaigazolja Önnek a megrendelést és egyezteti a kiszállítás pontos napját.

 Utánvét Fizessen kényelmesen otthonában. A megrendelt terméket a GLS futárszolgálat szállítja házhoz Önnek. Fizetni csomag átvételekor a futárnak kell készpénzben. Számlát a csomagoláson kívül a szállítólevél alatt találja meg vagy pedig postai úton küldjük.

 Előre utalás A legkényelmesebb megoldás nem kell készpénzt tartania magánál, nincs szükség bankkártyára.

Válassza az előre utalást és a megrendelést követően kapott díjbekérőn lévő bankszámlaszámra utalja át a megrendelés összegét. Amint pénz megérkezett a számlánkra máris telefonálunk Önnek, és átveheti a megrendelt terméket az Ön által választott átvételi módon.