Grillezési szokások - miért a férfiak grilleznek?
Ma már lehetnek a nők mérnökök és jogászok, és valószínűleg senkinek sem okoz különösebb kihívást egy villanykörte kicserélése vagy egy szög beverése, de egy nemi sztereotípia a legtöbb helyen még makacsul tartja magát: a grillezés a férfiak dolga. A legtöbb férfi persze nem veszi zokon, ha a társaság valamelyik nőtagja időnként megfordít egy-egy zöldségburgert vagy nyársat, de alapvetően nem szívesen engedik ki a kezükből az irányítást.
Vajon miért alakult ez így? Hiszen tulajdonképpen nem túl bonyolult eszközök a gyufa, a gyufásdoboz és a faszén sem, a még egyszerűbben használható elektromos grillekről már nem is beszélve. Első ránézésre nem nagyon érthető, mitől lett a grillezés a legtöbb országban a téglacipeléshez vagy a betonozáshoz hasonlatos férfimunka.
Mi lehet a magyarázat? Több tucat grillező férfi megfigyelése után erre jutottunk:
Grillezés = hús, hús és még több hús
A férfiak általában több húst fogyasztanak, ráadásul sokkal lelkesebben, mint a nők, és ez nem sztereotípia, hanem statisztika. Nem csoda, hogy a hagyományosan húsételek elkészítésére használt grillsütőket is lelkesen veszik birtokba.
A grillezés izgalmas
Az egyik fontos szempont lehet az izgalom is: a szikrák, a lángok, a parázs. Ritkán találkozunk velük manapság, de az emberi agyba mélyen bevésődött, hogy a tűz veszélye, aki pedig hatalmat gyakori felette, az bizonyára valóban nagy ember. Grillezés közben minden férfi bátor törzsfőnöknek érezheti magát.
A grillezés egyben társasági esemény
A férfiak számára a társasági élményt jellemzően nem a lelki életük mélységeinek boncolgatása jelenti, az élmény számukra inkább a „valamit együtt, csapatban csinálunk”. Azaz kissé sarkítva ugyan, de mondhatjuk: ugyanazért szeretnek grillpartikon sütögetni, mint focimeccsre járni.
Grillezés után nem kell sokat takarítani
A tapasztalatok szerint ez egy fontos érv a grillezés mellet: sokkal kevesebb edényt kell elmosogatni utána, mintha például bolognai lasagne készülne.
Grillezés történelem: Mit mond a történész?
Christopher Dummitt, a kanadai történelem szakértője is gondolkodott a kérdésen, és egészen logikusnak tűnő választ talált rá.
Szerinte a grillezés férfias elfoglaltsággá válása az 50-es évek Amerikájából eredeztethető: ekkor kezdtek tömegesen megjelenni a kertvárosi, garázzsal és hátsókerttel felszerelt házak, ahol a legtöbbször volt lehetőség a grillezésre.
A másik fontos tényező pedig a férfiak társasági életével kapcsolatos: hagyományosan az erősebb nem tagjai szabadidejüket kocsmákban, klubokban, kártya partikon, azaz társasági életet élve töltötték. A kertvárosok megjelenésével egy időben, az 50-es években kezdtek széles körben elterjedni az apa szerepét is hangsúlyozó nevelési elvek, azaz ez idő tájt kezdett társadalmi elvárássá válni, hogy az apák is elegendő időt töltsenek a gyerekeikkel.
Mit csináltak tehát az otthon „unatkozó” apák? Birtokba vették a hátsó kertben álló grillsütőt! Úgy egyeztették a társasági és családi igényeiket, hogy összejártak a szomszéd apukákkal grillpartikat tartani, természetesen a gyerekeket sem kihagyva a mókából. Ráadásul a kor marketingesei aktívan és tudatosan igyekeztek a férfiasság és a grillezés között kapcsolatot építeni, olyan sikerrel, hogy ennek a mai napig érződik a hatása.
A bográcsozás mellett a grillezés vált az ételkészítés legférfiasabb módjává.
Steba VG400
Elektromos kerámia grill
Nagy grillfelület (2247 cm2)
Álló és, asztali grill
BBQ grill
Integrált fűtőszál
2200 Watt teljesítmény
Steba FG100
Digitális Low-Fat Grill
Digitális kijelző
30 perces timer
Automatikus melegen tartás
Kivehető grill lapok
Grillezés max. 235°C-ig
2000 W