Szuvidolás - a főzés új szintje
Már egy ideje elérhetőek hazánkban is a szuvidolás eszközei és egyre népszerűbb főzési - pontosabban: étel előkészítési - módszer. De mi is az a szuvidolás és milyen újdonságok vannak a témában?
Szuvidolás - mi is az pontosan?
A szuvidolás nem új keletű dolog, hogy pontosan mit is takar a kifejezés, arról már írtunk korábban bővebben a Mi is az a szuvidolás? című cikkünkben. Alapvetően korábban az éttermek, catering cégek használták a technológiát előszeretettel. A szuvidolás lényege, hogy az ételt vákuum fóliában, viszonylag alacsony hőmérsékleten sokáig tartjuk.
Talán furcsán hangzik, hogy a "tartjuk" szót használtuk az előző mondatban, de ha jobban belegondolunk a szuvidálás nem főzés és nem is melegítés, ha ezen szavak általános jelentését vesszük alapul. Persze a szuvidálás során melegítjük az ételt, de annak alapanyágtól függően egy alacsony hőfokra (50-60°C közé átlagosan, néha akár 90°C-ra is)
Mi történik az étellel szuvidolás során?
Lényegében hosszú ideig, akár órákig egy hőmérsékleten tartjuk az ételt amely így akár 90%-ban előkészíthető bármilyen fogás ezzel az eljárással, például:
A szuvidolás új eszköze
Minden évben a berlini IFA kiállításon bemutatják a legfontosabb háztartási elektronikai újdonságokat, trendeket. Ebben az évben az egyik különleges újdonság a Sous-Vide rúd, amely a német STEBA fejlesztése!
A szuvidolás szerelmeseinek eddig legnagyobb problémája az volt, hogy az erre alkalmas eszközök komoly helyet foglaltak el a konyhában. A STEBA éppen ezért idén a helytakarékosságot jelölte ki a fejlesztés fő szempontjának, ami nagyon jó döntés volt!
Szuvidolás szinte bárhol = Sous-Vide rúd, azaz a STEBA SV50
A könnyen kezelhető mobil Steba SV50 Sous Vide rudat bármilyen edénybe, tálban használhatja, ami legalább 15 centiméter mélységű. MIndegy, hogy otthon van, vagy a munkahelyén, esetleg barátoknál. Ha szeretne egy mobilis kis készüléket, mellyel könnyen készíthet omlós és elképesztően ízletes ételeket, akkor mindenképpen ajánljuk Önnek a STEBA SV50 Sous-Vide rudat!
Steba SV100
Sous Vide Professional
0,1C pontosság
Vízkeringetővel
Hordozható
Digitális szabályzás