Térhódító szuvidálás - az alapok
A Sous Vide (ejtsd: szuvid, magyarul vákuum alatt) egy professzionális főzési eljárás, amely során az ételt vákuumtasakba zárjuk és állandó hőmérsékleten tartjuk, előfőzzük. De hogyan is kezdjünk hozzá? Első lépésben be kell szerezni egy vákuumozó gépet és egy szuvid gépet. Aztán kezdődhet a szuvidálás. A bepácolt, fűszerezett alapanyagokat vákuumozni kell, vákuumfólia segítségével. Majd ezt követi az állandó alacsony hőmérsékletű vízben hosszú órákon történő előfőzés. Ettől a művelettől minden eredeti íz, vitamin és tápanyagtartalom megmarad a húsban, sőt nem veszít nedvességéből sem, így hihetetlenül zamatos és omlós marad az átsütés után is.
Sous vide a lassú előfőzés
A jó ételek elkészítésének titka a lassú, takaréklángon történő sütés-főzés, ezt már mi is tudjuk nagyszüleinktől. Ez nem újkori találmány. Évszázadokkal ezelőtt különböző népcsoportok világszerte, egymástól függetlenül eredményesen használták ezt a technikát. Hogy miért is jobb a lassú előfőzéssel készült étel? Eddig ezzel senki sem foglalkozott, eltekintve néhány elkötelezett fizikust és kémikust.
A sous vide szó hallatán biztosan mindenkinek a francia konyha jut eszébe. De talán nem is olyan meglepő, hogy ennek a főzési eljárásnak a megalkotásában is nagy szerepet játszott egy magyar fizikus, Kürti Miklós, akit sokan az első molekuláris gasztronómusként tartanak számon. Ő azt vallotta, hogy a kémiát és a fizikát nem lehet elkülöníteni a konyhától.
Szuvidáljunk, na de mit?
Milyen ételeknél használhatjuk a sous vide eljárást? Gyakorlatilag bármely ételt szuvidálhatunk. Két eszközre van szükség: egy vákuumozóra és egy szuvidáló gépre. A vákuumba zárás lecsökkenti az oxidációt, így nem történik jelentősebb elszíneződés, illetve meggátolja a baktériumok szaporodását. A temperáló termosztát tizedfok pontossággal hőkezeli az ételt és a pontos hőkezelés pedig a sous vide technológia lelke.
Zöldségek szuvidálása, gyümölcsök szuvidálása
A fentiek alapján egyértelmű, hogy nem csak a húsok szuvidálása kerülhet előtérbe, hanem a növényeké is. A húsok szuvidálása a legnépszerűbb, ám vegetáriánusok számára vagy desszert készítéshez is ajánljuk a szuvidálás alkalmazását. Ugyanis az ízek intenzívebbé válnak, a vitaminok, ízek nem kerülnek ki, elegyednek a főzőlével. Próbálja ki akár kezdetként a zellert szuvidálását vagy az almáét! Mennyei finom almakompótot, almakrémet készíthet, amit akár magában is elfogyaszthat vagy más gyümölcsfélékkel is kombinálhat.
A sous vide előnyei, ízletesebb és zamatosabb ételek
A sous vide eljárás lényege, hogy minden élelmiszert a saját biológiai és kémiai összetevőinek figyelemebételével előfőzzünk, hőkezelünk. A hőmérséklet függ a nyersanyagok összetételétől, ha ezt figyelembe vesszük, akkor optimális eredményt tudunk elérni. A szuvidálás egy tudomány. Ma már a kémiának és a fizikának köszönhetően pontosan ismerjük az ételek molekuláris összetételét, ami alig 50 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.
A szuvidálás előnye, a sima főzéssel ellentétben, hogy a melegedő víz hatására kicsapódó fehérjék a vizet nem tudják kinyomni az ételből a légmentesen lezárt vákuum miatt, így az nem szárad ki. Másrészt a vákuumba zárás kiiktatja a levegőt, amelynek jelentős hatása van az illat, szín, íz és állag vonatkozásában.
Híres séfek is használják
A sous vide technológia előnyeit számos világklasszis séf ismerte fel és alkalmazza, mert ez a eljárás eredményezi a tökéletességet. Biztosak lehetnek abban, hogy éttermeikben bárhol a világban ugyanazt a minőséget tudják nyújtani.
Mesteri fogások otthon is
Ha még nem próbálta ki a szuvidálást, s szereti az ízletes fogásokat, akkor mindenképpen tegye meg. Ezzel az eljárással hihetetlenül omlós és zamatos lesz az étel még akkor is ha szuvidálás után grillezzük meg. Igazi ízélményük lesz azoknak, akik közepesen, vagy akár annál kevésbé átsült húsokat szeretik, nekik elég csak az átsütési időre odafigyelni. Bátran kísérletezzen, hisz ezzel a különleges eljárással mesterszakács lehet Ön is!
Steba SV50
Sous Vide rúd
Inox ház
Keringető szivattyú
0,5°C pontosság
Könnyen hordozható
Szuvidolás