Fehérlisztmentes omlós almás pite –Bonair módra
Fehérlisztmentes omlós almás piténk saját, Bonair kreáció.
Az alapanyagokat nem méricskéltem, hanem ahogy jött, úgy borítottam a tálba. Nagyságrendi mennyiségeket adok meg az alábbiakban.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg mandula – darálva
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg vaj (puha)
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 2 egész tojás
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 1 kiskanál fahéj
A töltelékhez:
- 8-10 db közepes méretű mosolygós alma (pl Jonathán)
- 10 kg mazsola
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 kiskanál fahéj
Először az almás tölteléket készítem el, hogy a kihűlt almát tegyem bele majd a kinyújtott tésztalapok közé. Az almákat meghámozom, lereszelem, nagylábosban összekeverem a mazsolával és a nyírfacukorral, majd közepes tűzön átrottyantom (kb 10 percig főzöm, néha megkeverem)
A végén fűszerezem a fahéjjal.
Megj: A nyírfacukorból én a nyírfából készült nyírfacukrot javaslom, sokkal inkább azt részesítem előnyben, mint a kukoricából készültet.
Ha az alma sok levet engedett, akkor a levétől szűrjük le. Az alma töltelék mehet a hidegre pihenni (ideális télen kirakni a szabadba, gyorsan kihűl)
A STEBA grillsütőt, STEBA gőzsütőt vagy az otthon található sütőt elő kell melegíteni, hogy átforrósodjon, mire a tésztával megtöltött tepsit betesszük.
A tésztához ledarálom a Cloer kávédarálón a mandulát, egy tálba öntöm.
A tálban a darált mandulához hozzákeverem még a kukoricalisztet, rizslisztet, kukorica keményítőt, szódabikarbónát, fahéjat, nyírfacukrot, majd hozzáadom a két tojást és a langyos vajat. Ezt masszává gyúrom. Egy picit száraznak tűnt, így kapott még 1-2 evőkanálnyi almalevet :) A tésztát összegyúrom, kétfelé választom, majd egyenként kistepsi méretűre nyújtom.
A kivajazott tepsibe helyezem az egyik tésztalapot, rá az almatölteléket, majd a tetejére pedig a másik kinyújtott tésztalapot.
Eléggé tapadós a tésztalap, lehet egy kicsit az ujjunkkal formázgatni, ha szükséges.
A felső tésztalapot grilltűvel vagy villával egy picit megböködöm. A tetejére lehet tojássárgáját is kenni –én nem tettem.
Kb fél óra alatt megsül, elkészül az omlós reform almásom. Imádom!
Írja meg hogy ízlett, ha elkészítette!