Gluténmentes kakaós meggyes
Búzaliszt helyett kókuszlisztet és rizslisztet használtunk.
Reform, ám igazán ízletes süti, gyermekem az alábbit szívesebben ette, noha kétféle meggyes sütiből választhatott, s mindkettő jól sikerült.
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott, felezett meggy, meggylé
- 15 dkg kókuszliszt
- 20 dkg rizsliszt
- 5 tojás
- 1-1,5 dl olaj
- 1 kis pohár kefír vagy joghurt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 15-20 dkg xilit vagy más édesítőszer
- 5 dkg étcsokoládé
Ez a meggyes kakaós pite friss meggyből, fagyasztott meggyből vagy akár meggybefőttel is jól elkészíthető. Természetesen a friss, magozott meggy a legzamatosabb.
Magozza ki a meggyet, cukrozza meg és ízesítse fahéjjal. Hagyja állni, míg a sütemény tésztáját összekeveri.
A tojásokat válassza szét. A tojássárgákat keverje ki kb 10 dkg cukorral. Ehhez adagolja hozzá a kétféle lisztet, ahhoz hozzákeverve a szódabikarbónát, kakaóport, majd a kefirt és folyamatos keveréssel az olajat Az állag javítására, használja fel a meggy levét.(kb 1 dl)
A tojások fehérjét verje fel habbá (egy kis citromot csepegtethet hozzá, akár citrom héj is kerülhet a tésztába is!) Majd 1-2 percig a gépi habverővel a kakaós masszát is keverje simára. Ebbe a krémes masszába dobáljon apróbb darabokra tört étcsokoládét, majd óvatosan forgassa bele a masszába a tojáshabot.
Kizsírozott (kókusz zsír, vaj, olaj bármelyike használható) és lisztezett tepsibe (ez az adag kisebb tepsire méretezett, nagy tepsi esetén másfélszeres adagot készítsen) öntse bele a masszát, s a tetejére dobálja a felezett meggyeket.
Akár tortaként is elkészítheti és tejszínhabbal is tálalhatja, ez esetben akár fekete-erdő szeletre is átkeresztelhetjük ezt a mennyei nyári édességet.