Gofri
Alap Gofri 1.
Elkészítés: A lisztet elkeverem a sütőporral. A tojás sárgáját és fehérjét különválasztom. A sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverem habosra, majd hozzáadom a a lisztes keveréket és ezt összedolgozom. Hozzáadok egy kis reszelt citromhéjat, és kb egy evőkanál olajat és tejjel felöntöm. Összekeverem még egyszer, majd a tojásfehérjét felverem habbá, és óvatosan beleforgatom a masszába.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kis citromhéj
- fél cs sütőpor
- tej (kb 1dl)
Alap gofri 2.
(14 db várható)
Elkészítés: Szitált lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk, bele tesszük a kettészedett tojások sárgáját, cukrot, sót, olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a sütőport, és a tejet, majd az egészet simára keverjük. A félretett tojásfehérjét géppel keményre felverjük és óvatosan belekeverjük a már elkészített tésztába. A híg tésztát a forró gofrisütőbe merőkanállal célszerű beletenni, hogy a végén egyforma méretűek legyenek a gofrik. A kész gofrikat tálalhatjuk pudinggal, lekvárral, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, csoki öntettel, vagy juharsziruppal ízlés szerint
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor + 1 csomag vaniliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg finom liszt + 1 citrom héja lereszelve
- 20 dkg olvasztott vaj + 0,5 l tej +csipet só
Sütőtökös gofri
Elkészítés: A megtisztított és felkockázott sütőtököt egy nagy pohár vízzel és kevés sóval 20 perc alatt megfőzzük. Ha omlósan puha, szűrőbe tesszük, és hagyjuk, hogy lecsepegjen. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, egy csipet sót, a lágy vajat, a sütőport, a rumot és a tojások sárgáját egy fakanállal összekeverjük. Meglangyosítjuk a tejet, hozzáadjuk a villával összetört sütőtököt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és egyneművé keverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. Letakarjuk, és 1 órát hagyjuk állni. Ezután előmelegítjük a gofrisütőt, és a hagyományos módon megsütjük.
Hozzávalók:
- 50 dkg megtisztított sütőtök
- 4 tojás
- 5 dl tej
- 30 dkg liszt
- 7,5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 3 evőkanál rum (elhagyható)
- só
Ropogós gofri
Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk át (kihagyható). Tegyük bele a tojások sárgáját, az olajat, a cukrot, a sót, a sütőport. Keverjük össze, adjuk hozzá a vizet, majd keverjük simára. Célszerű ehhez elektromos robotgépet használni, úgy gyorsabban tükörsima eredményhez jut. A tojások fehérjét is verje fel , majd a kemény habot forgassa bele jól a masszába.
Folyékony, bár nem olyan folyós tészta lesz az eredmény, mint mondjuk a palacsinta.
A gofrisütőt az első kisütés előtt kenje át olajjal, majd később is, ha szükséges.
Mennyei ez a gofri csokihabbal, amit a legegyszerűbben úgy lehet kivitelezni, hogy Nesquick kakóport keverünk tejszínbe, és azt szifonban habosítjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 6 dl víz
- 2 dl olaj
- 3 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor, vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál/1 csomag sütőpor
- 1 csipetnyi só