Házi fagylalt - a barack fagyi
A természetes házi gyümölcs fagylalt elkészítése semmivel nem bonyolultabb, mint egy előre megvett porból elkészíteni a házi fagyit. Az eredmény ízében azonban fényévnyi különbség van.
A házi fagylalt története egyébként nagyon érdekes, nagyjából 5.000 évvel ezelőtti az első írásos említése Kínában, amikor még a házi fagylalt recept mindössze hóból, tejből és tartósított (=aszalt) gyümölcsökből keverték össze a finom és ritka ínyencséget. Megjegyzendő, hogy akkoriban és egészen 1904-ig elég macerás finomság volt a házi fagylalt (=akkoriban a kávéházakban kapható fagylaltok még ugyanúgy készültek, szóval nevezhetjük így átfogóan). Ugyanis 1904-ben találta fel a tölcsért bizonyos Charles E. Miches, akkortól számíthatjuk a fagylalt valódi elterjedését.
Házi fagylalt készítése akkor
Az első kérdés a fagylaltkeverék lehűtése, amit őseink is egy egyszerű gép segítségével oldottak meg. A házi fagylalt készítő gép gyakorlatilag olyan volt, mint két bödön, amelyet egymásba lehetett illeszteni és a belsőt egy fogantyú segítségével tekerni lehetett. A külsőbe jeget tettek, a belsőbe a fagylaltkrémet, majd kézi hajtással tekerték körbe-körbe sokáig, míg nem a kellő állagúra hűlt a finomság.
Házi fagylalt készítése ma
A legtöbb fagylaltkészítő gép még ma is ugyanezt az elvet veszi alapul, ami elérhető áron van. Ezeknél a jégtartályt le kell előre fagyasztani. Ez a tartály kerül kívülre, a házi fagylalt krémje egy belső tárolóba, amelyen körbe forog az egész - egy plusz keverő lapát megakadályozza, hogy a házi fagylalt odafagyjon és segít elérni a megfelelő állagot. A modern világ lényegében a mélyhűtő és az elektromos árammal történő automatikus kevergetést adta nekünk ajándékba - legalábbis a házi fagylalt készítése kapcsán.
Házi fagylalt recept - barack fagylalt
0. lépés: helyezze a STEBA IC20 fagyalaltkészítő gép tartályát a fagyasztóba minimum 6-8 órára. Ha a tartály kellően lehűlt, akkor érdemes elkezdenie a krémet elkészíteni!
Házi fagylalt hozzávalói:
- 2 dl tejszín
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 20-30 dkg sárgabarack
- cukor ízlés szerint
Házi fagylalt elkészítése
A barackot meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk (esetleg összeturmixoljuk, attól függően, hogy gyümölcsdarabokkal szeretnénk-e a fagylaltot enni).
A tejszínt, a tejet és a tojás sárgáját összekeverjük egy lábosban és nagyon lassú tűzön melegítjük folyamatos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik.
Amikor besűrűsödött a házi fagylalt, levesszük a tűzről és belekeverjük a gyümölcsöt. Hagyjuk szobahőmérsékletre kihűlni, majd beleöntjük a STEBA IC20 fagylaltkészítő gépbe és elindítjuk azt!
Nézze meg a többi házi fagylalt receptünket is!
Cloer 261
Ostyasütő, tallérsütő
Tapadásmentes bevonat
Édes és sós receptek
Tölcsér is készítő
sajtos tallér készítés
Barnítás szabályzó
Jelzőfény
Steba IC20
Fagylaltgép
1,5 literes tégely
30 perces időzítő
Fagylalt adagoló kanállal
Kivehető motor
Könnyen tisztítható