Húsvét utáni tojásmentés: zöldséges rakott krumpli a la Bonair
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 5 főtt tojás
- 3 egész nyers tojás
- 1 (zöld) kaliforniai paprika
- 1 cukkini
- 1 szál póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 l napraforgó étolaj
- kb 15 dkg ementáli sajt -reszelve
- vaj a tál kikenéséhez
- fűszerek, só
A krumplikat héjában megfőzzük, megpucoljuk - például Kuhn Rikon színes késsel -vidáman meghámozzuk, s fél-egy cm-es karikákra szeleteljük.
Érdemes itt már a sütőt bekapcsolni, előmelegíteni.
Kivajazzuk a hőálló tálat, előkészítjük a krumplik és zöldségek "lerakásához".
Közben vágódeszkán - lásd Kuhn Rikon bambusz vágódeszka - zöldségszeletelő késsel - például Kuhn Rikon ULU zöldség, fűszervágó késsel - felkarikázzuk a cukkinit, póréhagymát, s felcsíkozzuk a paprikát.
Egy tálban összekeverünk fűszerkeveréket olajjal, s beletörjük a fokhagymát (pl. Kuhn Rikon, fokhagymapréssel, fokhagymanyomóval.)
A kivajazott tálba rakjunk egy sor krumplit, rácsöpögtetve kis fűszeres olajat, rá egy sor hagyma, cukkini, fűszeres olaj, főtt tojás, s újabb krumplisor követi a zöldségekkel, tojásokkal illetve a fűszeres olajjal ízesítve.
A tál méretétől, kiterjedésétől függően kb. 3 sor krumpli közé kerülnek a főtt tojások és zöldségek.
Egy tálban keverjük össze a reszelt ementáli sajtot 3 egész tojással, s ezt az egyveleget kenjük rá a legfelső krumplisor tetejére.
Nem marad más hátra, mint a meleg sütőben aranybarnára sütni!
A mennyei fokhagymás illat miatt elég nehéz kivárni, hogy elkészüljön.
Érdemes egy 3/4 órát rászánni, a hozzávalókból picit csipegetni, hogy ne farkaséhesen várjuk a kész zöldséges rakott krumpli elkészültét.
Ínyenceknek a tányérra adagolt zöldséges rakott krumpli tetejére fokhagymás tejföl dukál.