Kürtőskalács házilag recept
Valószínűleg nem sok olyan ember él a Földön, aki ne szeretné a kürtőskalács valamelyik (vagy épp az összes) változatát. Egyik kürtőskalács fesztivál éri a másikat, de a városokban is egyre többször tűnnek fel itt-ott a kalácssütő bódék, csodálatos kürtőskalács illatba borítva a tereket.
Miért is akarna valaki ezek után otthon kürtőskalácsot sütni?
Házilag elkészíteni ezt a finomságot valóban több időt vesz igénybe, mint összedobni egy muffint. Ennek ellenére érdemes próbálkozni vele, hiszen egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnhet. Az eredmény viszont nagyon finom, mindenki a saját kedvére kísérletezhet a különféle ízesítésekkel, az elkészítés pedig nagyszerű közösségi program lehet.
Speciális eszközök sem kellenek hozzá: szükséged lesz egy forgónyársas elektromos grillsütőre és egy megfelelően átalakított nyársra, amit egy sodrófából pár furattal és egy kevés kézügyességgel bárki magának is elkészíthet. Érdemes kissé kúposra csiszolni, hogy a kész kalács könnyeben lecsússzon. Ezt csak egyszer kell elkészíteni, utána bármikor újra előveheti.
Kürtőskalács hozzávalók 4-6 személyre
- 500 gramm liszt
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 evőkanál lágy vaj
- 15 gramm friss élesztő (vagy fél zacskó szárított)
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál só
A kürtőskalácshoz valamivel kevesebb élesztő kell, mint a hagyományos kalácshoz, mert ha túlkel a tészta, az eredmény formátlan lesz.
Kürtőskalács elkészítése
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tészta összes hozzávalóját elkeverjük, majd nagyjából 15 percig dagasztjuk. Ezután meleg helyen kelesztjük egy órán keresztül.
Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastag, négyszögletes formára nyújtjuk, és hosszában szintén 1-2 ujj szélességű csíkokra vágjuk.
Ezeket a tésztacsíkokat enyhén rézsútosan feltekerjük a dorongra. Ha kész, az asztalhoz nyomva kicsit meghempergetjük a kalácsot, hogy ne essen szét. Ezután megkenjük zsírral vagy olajjal és megforgatjuk egy kevés cukorban- ez adja majd a finom karamell réteget a kürtőskalács felszínén.
A grillt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a forgónyárs helyére tesszük a dorongot, és készre sütjük. Nagyjából 5 perc alatt elkészül!
Ezután lehet ízlés szerint ízesíteni kakaóval, darált dióval, mogyoróval, mákkal, kókuszreszelékkel, vagy bármilyen hasonló finomsággal, ami épp van otthon.
Kombinált grillsütővel extra pirosságot adhat a házi kürtőskalácsnak, anélkül, hogy kiszárítaná a tésztát. Próbálja ki például ezt a multifunkciós grillt, amit nem csak kürtőskalács sütéshez, hanem szinte bármilyen vendégváró elkészítéséhez használhat.
Steba G80/31C4
BBQ és grillsütő, pezsgő metál színben
Motoros forgónyárs
Felső grillrács
Öntisztító bevonat
120 perces időzítő
1800W teljesítmény