Marhasteak kéksajtos vajjal
Úgy tartják, hogy az első kéksajtok még az őskorban készültek – barlanglakó őseink arra jutottak, hogy otthonuk párás, nyirkos levegőjében kissé penészessé vált sajtjuk, ha nem is túl bizalomgerjesztő látvány, de kifejezetten finom. Azóta a boldog sajtkészítők már a gyártás elején, még erjesztés előtt a sajtba juttatják a nemes penész kialakulásáért felelős gombákat. Hogy igazán fenséges lakomát készíthessünk, a nemes penésszel érlelt sajtok mellé szükségünk lesz pár szelet királyi marhafilére és egy grillsütőre is – hogy a kerti vagy konyhai, az ebben az esetben teljesen mindegy.
Elkészítési idő: 50 perc (10 perc előkészítés, 30 perc pihentetés, 10 perc sütés)
Hozzávalók 4 személyre
- 100 g szobahőmérsékletű (puha) vaj
- 30 g tetszés szerinti kéksajt
- 2 tk. friss kakukkfű, aprítva
- Só, frissen őrölt bors
- 4 szelet (3-4 cm vastag) bélszínfilé (más színhússal is helyettesíthető, de bélszínből az igazi)
- Olaj a sütéshez
A kéksajtos vajjal ízesített marhasteak elkészítése
A hús sütése és a kéksajtos fűszervaj elkészítése is gyorsan megy, ám a krémet javasoljuk kb fél órával korábban elkészíteni, s hűtőben pihentetni.
Keverd el a vajat.....
Miközben pihen a vajkrém, kerüljön előtérbe a grill.
A grillsütő előmelegítése
A grillsütő fajtájától függ, hogy a sütés előtt mennyi előkészítési időt igényel. Köztudott, hogy a faszenes grilleknél hosszabb előkészület, tűzcsiholás, s a faszén égetése szükséges, mielőtt grillezni lehet. A gázgrillek és az elektromos grillek 5-15 perc alatt elérik a kívánt hőfokot, s jellemzően szabályozható a sütési hőmérséklet, így a marhasteak elkészítéséhez kiválóak.
Az elektromos grill felületét a felmelegítéskor egy kevés olajos törlőkendővel javasoljuk áttörölni, bekenni.
Grillsütő választása steak sütéshez
Akár elektromos grill, akár gázgrill a választottunk, a hőmérsékletet feltétlenül 200°C fölé lőjük be a steak sütéséhez.
A STEBA grilleken a 4-es vagy 5-ös fokozatot javasoljuk választani.
Steak sütéshez ideális STEBA grillek: Steba VG 500, Steba PG4.3, Steba VG400, ám az asztali grilleken is príma steaket készíthet.
Valaki a bordás grill felületre esküszik, mások szerint a sima felületen jobban átsül a marha steak, mi ezt Önre bízzuk.
Ha már a grill felforrósodott
A beolajozott grill felületre helyezze a húsokat. Figyelje az órát (akár stopper órát is használhat grillezéshez), s 90 mp múlva fordítsa meg 90°-kal, majd újabb 90 mp múlva fordítsa meg, süsse az egyik oldalát és újabb 90 mp múlva 90°elforgatással a másik oldalát. Ha rácsos grill lapon sütötte, akkor látványos grill nyomatos is lesz a marhasteak.
Sózza, borsozza, hagyja egy fóliába tekerve kb 2-3 percet pihenni tálalás előtt, majd rákerülhet a kéksajtos vajkrém.
Marhasteak grillen
Miután kiváló ízélményben, s grill élményben volt része, reméljük, hogy gyakran visszatér a receptünkhöz, s jó egészséggel, s örömmel grillez a jövőben.
A német STEBA grilleken akár hétköznapi vacsoraként, munkahelyi ebédként is gyorsan elkészíthet egy ilyen steaket, csupán jó minőségű húsra, áramra, néhány perc elkészítési időre van szüksége hozzá.
No meg .... egy STEBA grillre. Kattints ide a grillsütő választékért!
Steba PG4.3
Kontakt grill
Megfordítható, alumíniumöntvény,
Svájci ILAG bevonatos
Tapadásmentes grill lapok
Szétnyitható grill sütő felület
Max. 250°C
2000W
Steba FG100
Digitális Low-Fat Grill
Digitális kijelző
30 perces timer
Automatikus melegen tartás
Kivehető grill lapok
Grillezés max. 235°C-ig
2000 W