Medvehagymás pogácsa
A tavasz ébredése jó alkalmat teremt egy kellemes kirándulásra, s igazán motiváló tud lenni, amikor valamit szüretelni lehet. Szuper márciusi időtöltés a medvehagyma szedés, s a medvehagyma fogyasztása is klassz frissítő, egészséget támogató hatású. Az ételeinkbe is kerülhet belőle, bár nyersen jóval egészségesebb. Üde zöld leves mellé finom kiegészítő a medvehagymás pogácsa.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- kb 10 dkg medvehagyma levél apróra vágva
- 3 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 10 dkg gouda sajt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- só, pici cukor
Az élesztőt langyos tejben a kis mennyiségű cukorral futtassa fel.
Egy mély tálban morzsolja el a vajat a liszttel. Ehhez adjon hozzá 2 tojás sárgáját, majd a felfuttatott tejes élesztőt, a tejfölt és a sajtot. Sózza meg, s jól dolgozza össze, majd adja hozzá az apróra darabolt medvehagymát. Dolgozza a medvehagymával tovább a tésztát, hogy ne csak a felületén maradjon. Összehajtogathatja többszörösen, nyújthatja, hajtogathatja is, kedve szerint dolgozza át a tésztát.
A medvehagymás tészta kidolgozása, nyújtása, szaggatása
Majd egy kis pihentetés után nyújtsa ki kb 1 cm vastagra. A tészta tetejét késsel vagy műanyag spatulával csíkozza meg (átlósan is). Ezt követően válasszon egy kedvére való 3-5cm átmérőjű szaggatót vagy poharat, s belisztezett felületével szaggasson ki pogácsákat a tésztából.
A medvehagymás pogácsák pihentetése
Helyezze sütőpapírral bélelt, vajazott felületre a pogácsákat, s hagyja kb fél óra hosszan meleg helyen állni. Ezt követően kenje meg sózott tojássárgával (lehet egy picike tejjel higítani), s tolja be az előmelegített (180°C, légkeverésnél 160°C) sütőbe, s süsse aranybarnára.
Medvehagymás pogácsa STEBA sütőben
Készítse el zöldellő medvehagymás pogácsáját a STEBA minisütők, elektromos sütők valamelyikében.
Medvehagyma pogácsa nemzeti színekben
Sütés előtt a pogácsákat csípős vagy csemege Piros Arannyal is díszítheti, ízesítheti még.
Nemzeti színű pogácsa, esztétikus, ízletes pogácsa lehet kreativitása eredménye.