Padlizsánkrémes melegszendvics
Melegszendvics = az univerzális és gyors megoldás a mindennapokban. Persze lehet unalmasan csinálni (=szalámi, sajt, kenyér) vagy izgalmasan és ami még fontosabb: egészségesen!
Melegszendvics = SOS étel
Mikor és miért is?
- kellene egy gyors meleg étel, de nem szívesen áll neki főzni...
- toporog a család és megőrjítik a "mikor lesz kész?" kérdéseikkel
- rohannia kell és sokáig nem fog tudni enni, ezért ultragyors megoldást szeretne
- hullafáradt és már csak azért sem akar nekiállni konyhaművészkedni, mert nem akarja a konyha takarításával tölteni a következő másfél órát
"Mindentbele" melegszendvics
Az olaszoknál a pizza az hűtőszekrényt kitakarító étel, azaz minden maradékot ráraknak egy tészta alapra és bőséggel megsajtozzák.
Ebből a szempontból melegszendvics is tökéletesen alkalmas arra, hogy a maradék ételeket új köntösbe csomagoljuk, legyen pl. az egy brassói aprópecsenye maradék szaft, vagy egy kis bolognai spagetti szósz.
Ha ennek híján van, akkor legyen mindig a kamra polcán pár szendvicskrém és extra gyorsasággal varázsolhat magának ízeket a világ minden tájáról: Provance, Mexikó, Milánó stb.
De ha inkább ínyenckedne kicsit, akkor most figyeljen:
Padlizsánkrémes melegszendvics
Hozzávalók
1 padlizsán
egy 10-15 centiméteres póréhagyma darab
1-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb hegyes erős zöldpaprika
1 olajbogyó konzerv (töltetlen!)
1 evőkanálnyi morzsolt bazsalikom
10 dkg parmezán sajt (nagylukú reszelőn reszelve)
20 dkg nagylyukú ementáli
őrölt fehérbors
1 citrom leve
0,5 dl majonéz
1 evőkanál vaj
olívaolaj
só
A padlizsánkrémes melegszendvics elkészítése
1. Padlizsánkrém
A hámozott padlizsánt kockára vágjuk, megsózzuk. A póréhagymát felkarikázzuk, és a padlizsánkockákkal bekeverjük. A többi alapanyag elkészítéséig állni hagyjuk, de további használat előtt majd leszűjük a levétől, amit a só kihozott belőlük.
A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, a csípős paprikát apróra aprítjuk. Ha a paprikával és a fokhagymával nem akarsz kézzel babrálni, akkor irány a botmixer!
Az extraszűz olívaolajat serpenyőben felhevítjük, pórés padlizsánkockákat a forró olajra tesszük, állandó kevergetés közben néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Csak ekkor jöhetnek a fűszerek: fokhagyma, bors.
A tűzről levett és kihűlt padlizsánt összekeverjük a majonézzel, citromlével, az aprított olívabogyókkal és a parmezán felével.
TIPP: Ha macerás minden melegszendvics előtt elkészíteni a padlizsánkrémet, akkor egy nagyobb adagot keverjen belőle és olajjal leszigetelve tegye el üvegekbe.
2. Melegszendvics
A (szikkadt) vékony kenyérszeletekre kenjük a padlizsánkrémet, a parmezánt és az ementálit reszeljük a krém tetejére, majd borítsuk le egy másik kenyérszelettel.
A melegszendvicssütő áldás és átok is lehet!
A sütőtől függ a legtöbbször, hogy nekiáll-e szendvicsezni vagy legyint egyet inkább és máskorra hagyja.
Nem mindegy, hogy
- mennyire gyorsan melegszik fel (ha lassan, akkor lőttek a gyors vacsorádnak!)
- mennyire egyszerű előszedni a konyhában (hátrányban vannak az agyondizájnolt, kerek formájúak, amiknek sosincs helye a szekrényben)
- mennyi gubancot okoz a takarítása (ha az első adagtól kezdve minden ráég, akkor nem csoda, ha nincs kedve sütögetni benne)
Keressen tapadásmentes, szögletes, gyorsan hevülő melegszendvicssütőt, akár ezt!
Cloer CL 6269
szendvicssütő 4 szeletes XXL
Tapadásmentes sütőlap
Masszív öntvény ház
4 átlósan félbevágott szendvics
Automatikus müködés
Egyszerű kezelhetőség