Szuvidolás Bonair módra
Miért gondoljuk ezt?
A csirkemellet nagyon könnyű elrontani, és a legtöbben időről-időre így járunk. Aki őstehetség csirkemell sütésben, valószínűleg az is találkozott már vendégségben vagy étteremben száraz, cipőtalpra emlékeztető, ízetlen, vagy a másik véglethez tartozó, a félig még nyers csirkemellekkel. Pedig ha valaki ügyel az egészségére, fehérjebevitelére, az valószínűleg gyakran készíti otthon ezt a változatosan ízesíthető, sovány húsféleséget.
Szuvidolással nagyon könnyen készíthető jó csirkemell: omlós, puha és szaftos marad a hús, mégse lesz nyers. Szerintünk legjobb, ha pontosan 60,5°C-on, 2-4 órán keresztül készül, de 57°C és 64°C között is jó eredményt kaphat, ez ízlés kérdése. Ha nyers, hideg salátákba kerül a csirkemell, jobb lehet a kissé alacsonyabb hőmérséklet. Az egyszerű itt is sokszor a legjobb: mindössze kevés zöldfűszerrel ízesítve is nagyszerű ebéd vagy vacsora lehet, de más eljárásokhoz hasonlóan a szuvidolással készült csirkemell is rengetegféleképpen ízesíthető.
Szuvidolt csirkemell alaprecept
Hozzávalók 4 személyre
- 2 csirkemell, csonttal és bőrrel, felezve
- Só és frissen őrölt bors
- 4 ágacska rozmaring vagy zsálya
Elkészítés
A Sous Vide készülékkel előmelegítjük a vízfürdőt a megcélzott hőmérsékletre. (Javasolt hőmérséklet: 60,5°C.)
A csirkehúst a sóval és a borssal bőkezűen bánva fűszerezzük, majd vákuumzacskóba tesszük, esetleg 1-2 ágacska friss rozmaring vagy zsálya kíséretében.
A gyártó utasításainak megfelelően zárja le a zacskót, majd tegye az egészet a vízfürdőbe. Hagyja benne a csirkemellek méretétől függően 2-4 órán keresztül.
Ha kész, vegyük ki a húst a vízből és a zacskóból, a fűszereket el lehet dobni.
A befejezéshez érdemes forró grillen vagy serpenyőben oldalanként 1-2 percen keresztül sütni.
A csontokat kézzel eltávolítva, feldarabolva tálaljuk.
Az elkészítéshez helytakarékos, egyszerűen használható, de pontos eszköz a Steba Sous Vide rúdja, ismerje meg alaposabban ide kattintva!
Ha szeretné feldobni a szuvidolás segítségével készített csirkemellet...
Szuvidolt vaníliás csirkemellfilé
Hozzávalók
- 4 csirkemellfilé bőr nélkül,
- 1 vaníliarúd
- 4 ek. Szőlőmagolaj
- só, fekete őrölt bors.
Elkészítés
A csirkemell filéket az olajjal, a vanília rúd kikapart magjával és a borssal levákuumozzuk, és legalább 2 órát marináljuk, pácoljuk.
A csirke húsokat 60 °C-on kb. 90 percig szuvidoljuk.
Szuvidolás után vegyük ki a vákuumtasakból a húst és egy előre felforrósított serpenyőben hirtelen süssük meg mindkét oldalát. Ezután sózzuk.
Ha valami egészen más szuvidolás segítségével készülő ételre vágyik
Sertés szűz filé
Hozzávalók:
- 800 g sertés szűz filé
- 2 ek. olvasztott vaj
- 2 ek. bazsalikom, a friss bazsalikom még jobb!
- 1 tk citromhéj (kezeletlen)
- 1ek olívaolaj
- só
Elkészítés
A filét az olajjal, apróra vágott / szárított bazsalikommal, sóval és a citromhéjával a vákuumtasakba helyezzük és levákuumozzuk. Előtte a fűszereket mozsárban is összekeverhetjük és úgy egyszerűbb a tasakba már betett húsra kanalazni.
58 °C-on kb. 1 órát szuvidoljuk. Mielőtt véget érne a párolódás a tasakokban, forrósítsunk fel egy serpenyőt. Nyissuk ki a tasakot/tasakokat vegyük ki belőle a húst, itassuk fel róla a nedvességet.
A húst kb. 3 cm vastag érmekre szeleteljük fel. Tegyük a vajat a serpenyőbe és hagyjuk, hogy felforrósodjon. Tegyünk bele a húst és minden oldalát süssük meg. Ha a húsok körben már megbarnultak, vegyük ki a serpenyőből és 5 percig pihentessük.
Serpenyő helyett a húst forró grillen is kisüthetjük.